Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyors könyvválasztó

A könyvesboltunkban kapható kiadványok túlnyomó többségének fordítójaként bátran állíthatom, hogy nálam talán csak a szerző ismeri jobban a könyvét.

Az ezen az oldalon olvasható rövid leírásokkal, szubjektív gondolatokkal és tippekkel segíteni szeretnék, hogy a megfelelő könyvet, könyveket válaszd ki kínálatunkból – akár saját magadnak vásárolsz, akár ajándékot keresel valakinek.

Amennyiben bármelyik kiadvánnyal kapcsolatban további információra van szükséged vagy a véleményemet, ajánlásodat kéred, írd meg kérdéseidet a lenart@a4cbooks.hu e-mail címre, én pedig örömmel válaszolok (amennyiben megadod a telefonszámodat, akkor visszahívlak, és élőszóban tudunk beszélni a téged érdeklő könyvekről.)

Lénárt Szabolcs
az A4C Books Kiadó szakmai vezetője, fordító

 


Morgan Housel: Örökké ugyanaz

A változás korunk egyik - már-már közhelybe menő - kulcsszava. Morgan Housel csavart egyet a dolgon: nézzük meg azt, ami nem változik. És arra támaszkodva, ami nem változik, egyből egy kicsit jobban fel tudunk készülni az egyébként valóban teljesen kiszámíthatatlan jövőre.

Tipp: Ha tetszett A pénz pszichológiája, akkor ez a könyv is tetszeni fog. Találó történetek, elgondolkodtató kérdések - könnyed, olvasmányos stílusban. 

Kinek NEM ajánlom? Nem egy klasszikus befektetési könyv: nem részvényekről, tőzsdéről, vállalatokról szól (ennél többről).

 


Bill Perkins: Halj meg nullával

Minél fiatalabban olvasod el ezt a könyvet, annál nagyobb hasznát veszed, mert több időd lesz még az életben, hogy egyensúlyba hozni azt a három változót, ami (a szerző szerint) az élményekben gazdag, tartalmas élethez szükségeltetik: a pénzt, az egészséged és a szabad időd. 

Tipp: Ne bakancslistát készíts, hanem oszd az életed időablakokra, és döntsd el előre, melyik élményt mikor szeretnéd megélni. A könyvből kiderül, hogyan is kell ezt csinálni.

Kinek NEM ajánlom? Egyetértek a szerzővel, aki ezt írja: "ha hónapról hónapra élsz, lehet, hogy hasznodra válik ugyan a könyv, de közel sem annyira, mint annak, akinek elég pénze, egészsége és szabad ideje van". Ha az előbbi kategóriába tartozol, olvasd el inkább A pénz pszichológiáját. (Kivétel: fiatal vagy, még nem olyan sokat keresel, de biztató karrier előtt állsz. Ebben az esetben mindenképpen olvasd el!) 

 


William Green: Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb

A kiváló befektetők inspiráló történetein keresztül a szerző megmutatja, miért érdemes a saját értékeinkkel összhangban és anyagi lehetőségeinken belül élni, a megfelelő szokásokat kialakítani, sokat olvasni és folyamatosan tanulni. Bónuszként az is kiderül, mi a kapcsolat a sztoikus filozófia és a befektetés között. A könyvet olvasván az lesz az érzésünk, a benne szereplő kiváló befektetők közeli ismerőseink, akiktől nagyon sokat tanulhatunk - és messze nem csak a befektetésről. Olvasmányos, szórakoztató írás, kezdőknek is erősen ajánlott.

Tipp: Nagy hangsúlyt kap a könyvben a (befektetői) pszichológia és a gondolkodásmód, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki jó befektető és boldogabb ember legyen.

Kinek NEM ajánlom? Ne tévesszen meg a cím: a könyv nem ad tuti receptet a gazdagsághoz, bölcsességhez, boldogsághoz. Sőt még befektetni sem tanít meg - legfeljebb (egy kicsit) jobban gondolkodni.

 


Morgan Housel: A pénz pszichológiája

A személyes pénzügyek elsősorban emberi oldalával foglalkozik a könyv, így nemcsak befektetőknek hasznos olvasmány. Pénzügyi előképzettség és befektetési tapasztalat nélkül is teljes mértékben emészthető. Érdekes és olvasmányos.

Tipp: Ha képtelen vagy rávenni magad arra, hogy félretegyél a pénzedből, nagy hasznodra válhat ez a könyv.

Kinek NEM ajánlom? Nem ebből a könyvből fogod megtudni, hogy mikor milyen részvényt kell venni.

 


Ray Dalio: Elvek

Ray Dalio a befektetési világ Steve Jobsa – és nem mellesleg a Bridgewaters hedge fund alapítója és vezetője, akinek a gondolataira nem csak a kisbefektetők kíváncsiak, hanem a politikai és gazdasági döntéshozók is rendre kikérik a véleményét. Ha szeretnéd látni, hogyan gondolkodik és működik egy sikeres ember, olvasd el az elveit.

Tipp: A könyv első része Dalio őszinte vallomása befektetői élettörténetéről. Lebilincselő beszámoló, amelyből újból bebizonyosodik: a siker és a kudarc kéz a kézben járnak.  

Kinek NEM ajánlom? Ha nincs benned nyitottság a fejlődésre vagy arra, hogy változtass önmagadon, felesleges elolvasnod az Elveket.
 

 


Ben Carlson: Befektetés józan ésszel

Ha hosszú távon szeretnél takarékoskodni és befektetni, és nem akarod túlbonyolítani a dolgokat, kezdd ezzel a könyvvel. A szerző a rendszeres megtakarítás és befektetés (és az indexkövető alapok) híve, aki könyvében tanulságos történetekkel, esettanulmányokkal támasztja alá ennek a megközelítésnek a hosszú távú előnyeit. Kezdők számára is érthető és követhető a gondolatmenete, de a haladó befektetők is haszonnal forgathatják.

Tipp: Ha nem tudsz a befektetéseiddel napi szinten foglalkozni, de fontos számodra az öngondoskodás, olvasd el Ben Carlson könyvét.

Kinek NEM ajánlom? Ha aktívan akarsz kereskedni, venni és eladni, vagy a Bitcoin van a fókuszodban, akkor nem ezt a könyvet keresed. A piac varázslói könyveket nézted már?

 


Michael Batnick: Nagy hibák

Egyszerre szórakoztató és rendkívül tanulságos – bónuszként pedig az elmúlt 100 év legnagyobb (amerikai) befektetőinek a történetét is megismerheted. Pénzügyi előképzettség és befektetési tapasztalat nélkül is érhető, olvasmányos írás.

Tipp: Ha elolvasod, rájössz, hogy a legjobbak is hibáznak – ráadásul ugyanazokat a hibákat követik el, mint te.

Kinek NEM ajánlom? Ha még soha nem hibáztál a tőzsdén, akkor számodra felesleges ez a könyv…

 


Jason Zweig: Agyam és a pénz

A szerző a neurológia tudományát is segítségül hívva segít rávilágítani, hogy miért hozunk oly sok, utólag butaságnak tűnő pénzügyi-befektetési döntést. Ha érdekelnek a kognitív torzítások és az, hogy miként csap be a saját agyunk, akkor ez a könyv neked való. Könnyed, olvasmányos írás, akár kezdőknek is ajánlom, mindazonáltal nem baj, ha van némi befektetési tapasztalatod, mert akkor lesz igazi a „tudtam, csak nem sejtettem” érzés.

Tipp: A szerző, Jason Zweig fejezetről fejezetre saját kommentárjaival aktualizálta Az intelligens befektetőt. Ha azok a kommentárok tetszettek, akkor ezt a könyvet is élvezni fogod.

Kinek NEM ajánlom? Ha nem érdekel a pénzügyek és a befektetés pszichológiai oldala, akkor ez a könyv nem neked való.

 


 


ZILLOWSztorik – Lakáspiaci tények és tévhitek

A 2006-ban alapított Zillow a lakáspiac világszinten leginnovatívabb vállalkozása, voltaképpen az ingatlanos szakma és az internet házasságából született csodagyerek. A zillow.com a világ legnagyobb – több mint 110 millió lakóingatlan aktuális adatait és becsült értékét tartalmazó – lakáspiaci adatbázisával büszkélkedhet. A szerzők erre a hatalmas információbázisra támaszkodva vezetik végig az olvasót a lakáspiac legfontosabb és legszínesebb kérdésein. Könnyed, olvasmányos érdekes írás.

Tipp: Akit érdekel a komoly és kevésbé komoly ingatlanpiaci kérdések valós adatbázis és statisztikai módszerek segítségével történő megválaszolása, hasznosnak és érdekesnek fogja találni a könyvet. Bár az angol eredeti 2015-ben jelent meg, számtalan olyan következtetésre jutnak a szerzők, amelyek örökérvényűek az ingatlanpiacon. Venni vagy bérelni? Felújítani vagy jelenlegi állapotában meghirdetni? 55 millió vagy 54,9 millió legyen a hirdetésben az ár? A könyvből kiderül.

Kinek NEM ajánlom? A szerzők az amerikai lakáspiac adataiból kiindulva vizsgálják meg a tárgyalt kérdéseket, így a mai magyar lakáspiacra vonatkozóan konkrét adatot nem találunk a könyvben. A vegyek-e ma lakást Magyarországon kérdésre – hasonlóan ahhoz, ahogy a befektetési könyveink a vegyek-e most OTP-részvényt kérdésre – a kötet nem adhat igen-nem választ.

 


Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Warren Buffett szerint Az intelligens befektető egyszerűen a legjobb könyv, amit a befektetésekről valaha írtak. Akár így van, akár nem, aki a befektetés iránt komolyan érdeklődik, az mind olvasta. Hosszú és vaskos mű, némi befektetési tapasztalat nem árt ahhoz, hogy igazán értékelni tudd.

Tipp: Ha valamelyik fejezet nem tetszik vagy nem érzed relevánsnak, ugorj Jason Zweig az adott fejezethez írt kommentárjaihoz (az garantáltan könnyebben emészthető), majd haladj tovább a következő fejezettel.

Kinek NEM ajánlom? Az intelligens befektető olyan szinten alapmű, hogy nem tudom nem ajánlani. Kezdőknek azonban első könyvnek nem ajánlott (arra ott van például A pénz pszichológiája), ha beleszeretsz a befektetésekbe, később úgyis el fogod olvasni.

 


 

Philip A. Fisher: Közönséges részvények – rendkívüli profitok

Igazi klasszikus, hiszen a címadó írás 1958-ban jelent meg. Bár ezért a művéért sorolják Fishert a legnagyobbak közé, az Egy befektetési filozófia kialakulása című önvallomása (a kötet 3. része) véleményünk szerint még érdekesebb, még hasznosabb és még tanulságosabb olvasmány minden befektetőnek.

Tipp: Rendkívül bensőséges a szerző fia által 2003-ban írt előszó (Mit tanultam apám írásaiból?), amely révén megismerjük a sikeres befektető mögötti embert, apát – és nem mellesleg a XX. század derekának befektetői világát.

Kinek NEM ajánlom? Kezdő befektetőként talán kevésbé fogod értékelni ezt a könyvet – kezdj inkább a Befektetés józan ésszel vagy A pénz pszichológiája kötetekkel.

 


Warren Buffett jelenti

Temérdek könyvet írtak Warren Buffettról, ő maga azonban – sok más, sikeres befektetővel ellentétben – egyetlen egyet sem írt. Minden évben ír azonban egy levelet vállalata, a Berkshire részvényeseinek. Ezekből a levelekből áll össze ez az egyszerre tanulságos és szórakoztató írás a Buffett-tól megszokott fanyar humorral és őszinteséggel. 

Tipp: A könyv első fejezete a vállalatirányításról szól – a legtöbb kisbefektető számára nem éppen a legizgalmasabb téma. Ha nem tetszik, ugord át nyugodtan ezt a részt. A többi fejezet, hidd el, tetszeni fog.

Kinek NEM ajánlom? Ha az izgalmat keresed a részvénypiacon, akkor Warren Buffett nem neked való. Amit ő csinál, az maga a töméntelen unalom – csak éppen ez az unalom idővel nagyon jól fizet.

 


 


Edwin Lefèvre: Egy spekuláns feljegyzései

Közel 100 éve jelent meg Jesse Livermore regényes életrajza, amelyről azóta is azt tartják, valódi szerzője maga a főhős. Olvasmányos, izgalmas írás, magával ragadó korrajz a XX. század első évtizedeinek tőzsdei világáról – (leendő) tradereknek alapmű. Egy kedvcsináló klasszikus mondás Livermore-tól: „Semmi új nincs a Wall Streeten. Nem is lehet, mert a spekuláció olyan öreg, mint a hegyek. Akármi történik ma a részvénypiacon, az már megtörtént korábban és meg fog történni újra.”

Tipp: Ha szeretnéd megtudni, hogyan keresett Livermore 1929. október 28-án egyetlen nap alatt mai áron 3 milliárd dollárt, olvasd el A pénz pszichológiája című könyvünket. Nem titok, a vége nem lesz happy end…

Kinek NEM ajánlom? Ha egy könyv mondanivalója száz év alatt sem veszít az értékéből, akkor azt a könyvet nem tudom nem ajánlani.

 


Jack Schwager: A piac varázslói

Soha nem volt olyan egyszerű a piacokon kereskedni, mint napjainkban az online platformokon – ráadásul ilyen olcsó sem, már ami a tranzakciós költségeket illeti. Könnyű pénzkeresetnek tűnik, ám hogy mennyire nem az, tökéletesen kiderül a kiemelkedően sikeres traderekkel folytatott beszélgetésekből. Sok pénzt megspórolhatsz, ha a könyvet elolvasva fel teszed magadnak a kérdést: biztos ez az én világom? Ha úgy érzed, igen, akkor egyetlen figyelmeztetés: mélyvíz, csak úszóknak!

Tipp: A szerző minden interjúalanyának feltette a kérdést, hogy milyen könyvet ajánlana a befektetőknek. A leggyakrabban említett könyvet 1923-ban írták, és a címe: Egy spekuláns feljegyzései…

Kinek NEM ajánlom? Mint a könyvből is kiderül, a sikeres kereskedés képes napi 24 órában lefoglalni az embert. Ha nincs ennyi időd vagy kedved a piacokat figyelni, kevésbé aktív befektetés való neked. Ebben az esetben próbálkozz például Ben Carlson Befektetés józan ésszel című könyvével.

 


Jack Schwager: A piac varázslói 2.

Jack Schwager könyvsorozatának 2. kötetében kiemelt hangsúlyt és külön fejezetet kap a kereskedés pszichológiája, kiadónk egyik kedvence befektetési témája, sőt, a szerző érintőlegesen még az álmok szerepét is boncolgatja a sikeres kereskedőkkel. Mint az élet oly sok területére, úgy a kereskedésre is fokozottan igaz: a siker fejben dől el. Az interjúkból az is kiderül, hogy milyen jellemvonások és attitűd szükségeltetik az eredményes kereskedéshez.

Tipp: Ahogy a sorozat előző köteténél, A piac varázslóinál is leírtam, a kereskedés nem való mindenkinek. Nagyon gyorsan nagyon sok pénzt lehet veszíteni (és persze nyerni is, csak az valamiért nehezebb). Amennyiben érzed magadban az erőt és kipróbálnád, mindenképpen az interjúsorozat első kötetével kezd az olvasást.

Kinek NEM ajánlom? Kivételes megfordítom a kérdést: csak annak ajánlom, aki az első kötetet, A piac varázslóit olvasta, és úgy érzi, ez az ő világa. Ebben az esetben A piac varázslói 2. kihagyhatatlan olvasmány.

 


Lowell Miller: A létező legbiztosabb befektetés

Lowell Miller könyve nem véletlenül kertült be a Befektetések Klasszikusai sorozatba, mivel az osztalékalapú befektetés klasszikus alapműve. (A magyar fordítás a 2006-ban megjelent második kiadáson alapul.) Az osztalékbefektetés az elmúlt években újra rivaldafénybe került itthon és külföldön is, ez a könyv pedig kiváló alapot ad annak, aki ezt a befektetési megközelítést szeretné elsajátítani.

Tipp: A szerző művét nagyszerűen kiegészíti az elismert osztalékbefektető, Sólyomi Dávid 2015-ben íródott könyve, az Osztalékból szabadon. Dávid A létező legbiztosabb befektetésben olvasható számos iránymutatást beépített a saját módszerébe a 2006 óta eltelt időszak piaci változásainak megfelelően.

Kinek NEM ajánlom? Bár témája az osztalékbefektetés, a kötetben bemutatott részvénykiválasztási elvek és módszerek általánosságban is használhatók. Éppen ezért a könyv csak azoknak nem ajánlott jó szívvel, akikhez a passzív befektetés áll közelebb – ha te is közéjük tartozol, akkor a Befektetés józan ésszel a jó választás neked.

 


Jesse Livermore: Hogyan kereskedjünk részvényekkel

Jesse Livermore a hőse Edwin Lefèvre Egy spekuláns feljegyzései című könyvének. A megjelenése óta tartja magát a pletyka, hogy valójában Livermore írta azt a könyvet. A Hogyan kereskedjünk részvényekkel viszont biztosan a legendás spekuláns írása. Könyvéből alaposabban megismerheted Livermore kereskedési módszereit, bónuszként pedig a magánéletébe is bepillantást nyerhetsz.

Tipp: Ha tetszett az Egy spekuláns feljegyzései és szeretnél még jobban elmélyedni Jesse Livermore életében és a 20. század első felének tőzsdei világában, akkor vedd meg bátran a Hogyan kereskedjünk részvényekkelt.

Kinek NEM ajánlom? Ha túl távolinak érzed a korszakot, amelyben Livermore élt és kereskedett, de trader beállítottságú vagy, akkor inkább A piac varázslói két kötetét ajánlom olvasásra.

 


John C. Bogle: Vagyonépítés befektetési alapokkal

John C. Bogle oly mértékben jelentőset alkotott az indexkövető alapok megalkotásával, hogy a mai napig (és még sokáig) meghatározó hatással van a pénzügyi piacokra, az átlagemberek befektetéseire. Ily módon méltán kapott helyet az egyik legkiválóbb, a befektetési alapokat mélyrehatóan tanulmányozó könyve a Befektetések Klasszikusai sorozatban. Inkább haladó olvasóknak/befektetőknek ajánlott mű.

Tipp: A szerzőt és úttörő munkásságának egy egész fejezetet szentelt Michael Batnick Nagy hibák című könyvében – mint ott kiderül, még egy ilyen kaliberű befektető is képes hibázni. Ha szeretnéd megismerni Bogle történetét, a Nagy hibákban elovashatod.

Kinek NEM ajánlom? Bogle legendás befektető, és ez a könyve is kiváló és terjedelmes munka. Ha szeretnél egy rövidebb és aktuálisabb könyvet olvasni az indexkövető alapokkal való passzív befektetésről, inkább Ben Carlson Befektetés józan ésszel című könyvét ajánlom.

 


Jim Rogers: Kalandvágyó befektető

Jim Rogers elég különc figura, aki először motorral, majd autóval utazta körbe a világot. Ez utóbbi, 2000 és 2002 között zajló, 116 országot, közöttük Magyarországot is érintő útjáról szól ez a könyv. Sokkal inkább útleírás, mint befektetési szakkönyv. Könnyed, olvasmányos, abszolút nem csak befektetőknek ajánlott.

Tipp: Érdekes olvasni, hogy a személyes tapasztalatai alapján milyen befektetési következtetéseket, megállapításokat von le egy vérbeli profi befektető. Lassan 20 év távlatából már azt is látjuk, miben lett igaza, és mi az, ami nem jött be Jim Rogers várakozásaiból.

Kinek NEM ajánlom? Aktuális befektetési tippeket ne várj ettől a könyvtől (ami azt illeti, ilyet egyik könyvünkben sem fogsz találni).

 


Sólyomi Dávid: Osztalékból szabadon

Az osztalékbefektetésről számos kiváló könyv elérhető, köztük a Befektetések Klasszikusai sorozatban megjelent A létező legbiztosabb befektetés. Dávid könyve annyiban mindenképpen kuriózum, hogy a szerzője itt él közöttünk Magyarországon, így ugyanazokkal a lehetőségekkel és korlátokkal szembesül, mint bárki más. Példája megmutatja, hogy a pénzügyi szabadság igenis elérhető – ha követni szeretnénk, nincs annál jobb első lépés, hogy elolvassuk a könyvét.

Tipp: A Dávid hírlevelére való előfizetés leveszi a terhet rólad, hogy elvégezd azt az elemző munkát, amit Dávid és csapata beletesz a részvénykiválasztásba. Az Osztalékból szabadon ugyanakkor megadja az alapokat ahhoz, hogy megértsd a hírlevelek tartalmát, és megalapozott befektetési döntéseket hozzál.

Kinek NEM ajánlom? Az osztalékbefektetés pont olyan, mint minden valódi befektetés – idő kell hozzá, hogy a kamatos kamat kifejtse varázslatos hatását. Aki gyorsan szeretne meggazdagodni, annak ez a könyv biztosan nem való. Aki viszont hosszú távon gondolkodik, bámulatos eredményeket érhet el ezzel a módszerrel (is).

 


Sólyomi Dávid: Egy ironman vallomásai

Volt szerencsém a kéziratot még megjelenés előtt elolvasni, és egyből magával ragadott a szerző öniróniában és fanyar humorban bővelkedő (sport)története. A közelmúltban újból kezembe került a könyv, és ismét elolvastam – bevallom, második olvasásra esett le, hogy mennyi hasznos és érdekes önismereti kérdést vet fel Dávid (és ad is választ azokra). Sokkal több van a könyvben, mint amit a címe sugall.

Tipp: Dávid hírleveleivel, befektetési oktatóanyagaival számtalan helyen találkozhatsz – elég például az osztalekportfolio.com és az intelligensbefektetok.hu oldalakat említenem. Ha szeretnéd jobban megismerni az ezen tartalmak mögött álló befektetőt és embert, nagyon sok személyes dologról olvashatsz ebben a könyvben.

Kinek NEM ajánlom? Osztalékról és befektetésről szinte egyáltalán nem olvashatsz ebben a könyvben. Ha Dávid osztalékbefektetési módszeréről szeretnél többet megtudni, akkor az Osztalékból szabadon című könyvét vásárold meg.